Bij de Hernhutters in Zeist

Oecumenische beweging
De Iona Community is een oecumenische beweging. Meestal zijn de leden van regiogroepen protestant, Rooms-katholiek of doopsgezind. Iemand die lid is en predikant van de Evangelische Broedergemeente - de Hernhutters - kom je niet vaak tegen. Stefan Bernard is zo iemand en hij was lid van de Regiogroep Noord-Holland.

Wij voelen ons verbonden met de Iona Community in Schotland, dragen het Iona-gedachtegoed uit en bevorderen in werk- en denkgroepen de heelheid van de schepping

Ontmoeten en verdiepen...
Vorig jaar, 2021, verhuisde Stefan Berhard naar Zeist, omdat hij beroepen werd in die plaats. In Zeist is tevens het centrum van de Hernhutters gevestigd. Hij nodigde de regiogroep uit voor een bezoek in Zeist op 9 juni 2022.

Het Broederplein en het Zusterplein

Het is een enorm complex aan gebouwen uit de 18e eeuw. Het lijkt op een groot klooster. Stefan vertelt over de geschiedenis en de functie van de gebouwen. Hier leefden de mannen in het broederhuis, de vrouwen in het zusterhuis, er was een huis voor gezinnen, voor weduwen en ouderen, er waren gebouwen voor onderwijs, maar ook voor productie van allerlei gebruiksvoorwerpen. De gemeenschap was zelfvoorzienend. Hun ideaal was leven in gemeenschap tot eer van God. Hun wortels liggen in Tsjechië (Bohemen), Duitsland, Zwitserland. Nederland werd de basis voor hun zendingswerk, beter bekend als het Zeister Zendingsgenootschap. Vooral in Suriname is veel zendingsarbeid verricht, de Evangelische Broeder Gemeente (EBG) is daar de grootste protestantse kerk. Na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 kwamen veel leden in Nederland wonen. De EBG werd nu een migrantenkerk met gemeenten in onder andere Amsterdam, Haarlem, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Zaandam en Zeist.


Bijzondere tradities

Het meest in het oog springend in de kerk, die onderdeel is van het complex, zijn de witte banken en het ontbreken van een preekstoel. Symbool van ieders gelijkheid in Christus. De EBG kent geen ambten, de voorganger zit op een kleine verhoging en leidt zittend de dienst. Op het terrein, aan het oog onttrokken, is ook de begraafplaats. Alle grafstenen zijn liggend en van dezelfde grootte. Ook in de dood zijn wij allen gelijk. De graven worden nooit geruimd. De heiligen, ons voorgegaan, leven met ons mee…

 

Op het terrein staat een Museum, waar de geschiedenis van de Hernhutters wordt getoond aan de hand van voorwerpen, foto’s en boeken.

Onder de indruk van alles wat we gezien hebben eten we gezamenlijk een heerlijke maaltijd. Stefan is kok en gastheer.

Daarna gaan we met zijn allen naar de viering van Sint Columbadag in Doorn. Het was een heerlijke dag.

 

Tineke Kamstra

Share by: