Een Stiltecentrum voor Oekraïers?

‘Commitment on Justice and Peace’ – Hoe pak je dat op?

Regiogroep Utrechtse Heuvelrug

Van alle opties die er tijdens onze groepsbijeenkomst in maart 2022 langs kwamen was er één heel concreet; een bijdrage leveren aan de opvang van Oekraïnse vluchtelingen. De oorlog daar was net begonnen.

Wij voelen ons verbonden met de Iona Community in Schotland, dragen het Iona-gedachtegoed uit en bevorderen in werk- en denkgroepen de heelheid van de schepping


Behoefte (?)
Onze gedachte was dat deze groep mensen behoefte heeft aan rust en stilte, een luisterend oor en onderlinge ontmoeting. Kunnen we daarvoor in het oude Woonoord dat de gemeente aan het inrichten is geen Stiltecentrum inrichten? Met een icoon, gepaste muziek, een plaats om een kaarsje te branden en de mogelijkheid om een kop koffie of thee aan te bieden etc.


Brochure voor de 'Open Kerk in Doorn. De vormgeving is verzorgd door één van de Oekraïnse vluchtelingen

Gezamenlijk naar de gemeente
Op o
ns verzoek nam de Doornse Raad van Kerken het initiatief over. Men benaderde de burgerlijke gemeente, maar die reageerde teleurstellend. De burgemeester: ‘Natuurlijk waarderen wij uw initiatief, maar op dit moment zijn we heel druk met de voorbereidingen en men wilde eerst de behoeften van de Oekraïners zelf peilen…….

Open Kerk
Nou ja dan reageer je teleurgesteld en zo, maar
als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan. Zo werd het initiatief ‘Open Kerk’ geboren. De Sint Martinuskerk in Doorn opende drie middagen per week en vijftien vrijwilligers en vier pastores uit alle geledingen namen de ontvangst op zich. Om de ‘Open Kerk’ onder de aandacht te brengen organiseerden we een Benefietconcert met het Utrechts Byzantijns Koor. Dat werd een daverend succes. De kerk puilde uit en de dertig aanwezige vluchtelingen voelden zich zeer gesteund.

Met de Belbus naar Utrecht

Desondanks werd het initiatief ‘Open Kerk’ geen succes. Te ver van de woonvoorziening en voor veel Oekraïners te weinig ‘eigen’. Vieringen van de Oekraïnse GrieksKatholieke kerk zijn dat wel. Dus organiseerden we in juli en augustus wekelijks groepsvervoer met de Belbus naar de St. Aloysiuskerk in Utrecht. Elke keer vervoerden we circa acht personen. Maar op den duur geven de Oekraïners aan dat ze de autorit zelf wel konden regelen. Inmiddels waren er Oekraïners met een auto en zo nodig werden die ingezet.

Wat er op dit moment nog rest zijn lessen Nederlands en Engels en vormen van materiële ondersteuning. Het initiatief ‘Open Kerk’, kreeg een bevredigende voortzetting. Oekraïners gingen gebruik maken van de reguliere wekelijkse open inloop in de St. Martinus kerk. En op zaterdagmiddag 8 januari aanstaande organiseert de Raad van Kerken een Epifanie - zangevent in de Maartenskerk in Doorn.
 
Wat valt op?

  • Er is een proces van ontmoeting tussen de religies en bemoediging van de Oekraïense medeburgers op gang gekomen.
  • De samenwerking met de Raad van Kerken loopt prima.
  • Met de gemeente Utrechtse Heuvelrug zijn de verhoudingen inmiddels wat genormaliseerd. De samenwerking met uitvoerders in het Wooncentrum verloopt uitstekend.
  • In korte tijd hebben we veel activiteiten georganiseerd. Het Benefietconcert met een Byzantijns koor was in alle opzichten een succes.
  • De meeste Oekraïners gaan voor religieuze activiteiten het liefst naar een hun bekende setting.
  • Voor wat betreft de inzet van de belbus; prima dat de Oekraïners dit zelf gingen organiseren.


Arie van Dijk

Share by: